Surdegsbaguetter, 4 st
Fördeg
15 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl, eko
Huvuddeg
4 dl ljummet vatten
hela fördegen
20 g jäst
50 g råsurdeg, eko (recept se här)
1 msk råsocker
5 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl, eko
2 dl dinkelmjöl fullkorn, eko
0.75 dl vetekross
1 msk salt
Deg 1. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt resten och arbeta i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa under duk i 2 timmar.
Deg 2. Lös upp jästen med lite vatten. Häll detta och allt annat förutom saltet i deg 1. Arbeta degen i 5 minuter. Häll i saltet och kör 5 minuter till. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Vänd upp degen på ett mjölat bord. Dela i 4 bitar och dra ut degarna och vrid till 4 baguetter som läggs på två bakpappersklädda plåtar. Strö över lite mjöl. Låt jäsa under duk i ytterligare 40 min-1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda en plåt åt gången. Mitten av ugnen, spruta lite vatten med en vattenspruta. Efter 2 minuter sänker du till 200 grader och gräddar i ytterligare 20 minuter. Låt svalna på galler. För en krispig yta så hoppar ni över bakduken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar